Activity 3.3.5.1 Create Inventory Ordering Module - multiple issues

hannaaberg
New Contributor

Activity 3.3.5.1 Create Inventory Ordering Module - multiple issues

I am having multiple issues with the formulas in the Inventory Ordering Module.

 

First of all, I don't understand why I Have 0 as Beginning inventory for Nutzo Bar_En with the formula  IF 'SYS01 Time Settings By Week'.'NOT First Week of Timescale?' THEN PREVIOUS(Ending Inventory) ELSE 'DAT01 Beginning Inventory'.Beginning Inventory

I checked the DAT01 table and the value for New York location and the inventory there is 13000, so not sure why that is not captured.

hannaaberg_0-1658256704802.png 

hannaaberg_1-1658256925563.png 

hannaaberg_2-1658256993577.png

 

 

 

 

For Forecast Demand I used the Formula 'DEM03 Demand Forecast'.Final Forecast and that also provides incorrect answers. I also noticed some really strange behaviour in the DEM03. How can the Final forecast be zero when it has not ben overriden? What could be the cause to this?

hannaaberg_3-1658257253404.png 

hannaaberg_4-1658257339754.png

 

 

Lastly, the shipping time is incorrect based on the default mode of transportaton. I use the formula 'TRA01 Shipping Metrics by Week'.'Shipping Time (Week)'[LOOKUP: 'SYS08 SKU Details'.Product, LOOKUP: Shipping Method] and value is zero, although it should be 2 weeks according to DAT02 Shipping metrics.

 

hannaaberg_6-1658258211005.png

 

 

Here is a screenshot on all of my formulas etc. in the module for reference. 

hannaaberg_0-1658258551465.png

 

Would appreciate input on all of the above 🙂

10 REPLIES 10
JaredDolich
Moderator

@hannaaberg 

Your super close on all of them. Your syntax and thought process are EXCELLENT. Keep going.

Let's address these one at a time. For the beginning inventory, you need to set the summary in DAT01 to SUM like so. The reason is because you are summing on geography and if you turn that off, Anaplan cannot read the aggregate value.

JaredDolich_0-1658259724119.png

 


Jared Dolich
hannaaberg
New Contributor

Thanks, that resulted in now correct numbers on the Beginning Inventory!

JaredDolich
Moderator

@hannaaberg 

For DEM03 final forecast, I need to see your formula, but I'm sure it's something simple you overlooked. Let's get you to the finish line. Here's what is should look like.

IF NOT Override? THEN Initial Demand Forecast ELSE Override Forecast


Jared Dolich
hannaaberg
New Contributor

That is exactly what I have. Here is the all of the formulas in the DEM03 module. This is only for the first period and wasn't like that before when I worked on this module previously.

hannaaberg_0-1658260037732.png

 

JaredDolich
Moderator

@hannaaberg 

For the shipping time, your formula is correct. My hunch here is that you haven't provided the override. Once the override is active it should find it. Also, bear in mind that you don't need to have a summary of SUM on these. You can set that to NONE.


Jared Dolich
hannaaberg
New Contributor

What do you mean by that the override is not active? Which override?

JaredDolich
Moderator

@hannaaberg 

Check SYS07


Jared Dolich
hannaaberg
New Contributor

hannaaberg_0-1658260997045.png

The default shipping method is road for New York so it looks correct? As I also included a screenshot for the shipping time for Nutzo Bar if Road (2), but this appears as a zero. Regardless, no shipping methods has zero as the lead time so that is just simply wrong.

hannaaberg_1-1658261053255.png

 

Do you have any ideas of what could be causing this? Let me know if I should provide any more screen shots of other modules

 

hannaaberg
New Contributor

I managed to solve the issue with the Demand forecast - it was the ovveride from the DCA that prevented showing that I had overriden the forecast, and then the value was set to zero.

 

I am still not sure about the shipping time. It is zero for all products regardless of transportation mode. I have not yet created a possibility to add an override of transportation mode so that can not be causing this.